Listen to this article now

Running a business website and not reaching your SEO expectations is really frustrating, isn’t it? Here comes the second question:

But are you optimizing your website correctly?

Having a basic understanding of SEO and how search engines work is not enough. The right optimization principles are the key in this situation as based on those features the website will face significant improvements in its SEO performance. Thus, it is recommended to hire an SEO specialist and rely on professionals. However, if you are out of budget for that yet, you need to avoid these serious SEO mistakes and consider some practical tips to keep your website healthy.

Bad Content Optimization

The phrase “Content is the King” is still in trend, as each search engine values the quality of the content and shows it to a user based on the inquiry. To make this work for your website, you need to optimize your website content in the right way. There is more to it than just the blog, as well as the site’s structure and navigation. The mistakes that can hinder your website from appropriate optimization are various, however, you can find the serious ones below:

1. Keyword Stuffing

As far as keyword targeting is one of the main practices of website optimization, many website owners think that using their target keyword so many times in their content will give a privilege to their website. Unfortunately, this practice is not working as Google finds in this action manipulating and cheating. Therefore, your website will face no improvement but penalties and a drop in rankings. Close to this, keyword cannibalization is another mistake that Google detects and penalizes It is the process when two pages compete for the same keyword. This issue will bring a drop in rankings and organic traffic, as well.

Solution: The best practice is to use your keywords naturally and keep the keyword density based on the word count. Each article should be optimized for one main unique keyword to reduce the risk of inter-competency.

2. Targeting Too Difficult Keywords

Apart from keyword stuffing or cannibalization, it is also important to pay attention to the targetted keyword. It is rather less realistic to get ranked with too difficult keywords than those ones that have less competency. If you target a broad keyword you will never get your website or page ranked on the first page. Keyword metrics and search volume metrics will guide you to choose the right keyword.

Solution: Target more realistic and relevant keywords to meet your expectations. Make deep research, check your competitors, and choose to find good keywords. Also, do not forget to optimize for branded keywords, as they have unique benefits in increasing your brand awareness.

3. Duplicate & Spun Content

Duplicate content and content spinning are common practices that Google doesn’t like and penalizes for that. Unfortunately, these practices still exist and it is easy to slightly modify the competitors’ content and put it on the website. However, this can easily be detected by Google and your website can get penalized sooner or later.

Solution: There is one solution for that: produce high-quality and unique content. Focusing on these kinds of features and writing informative and educational blog articles, having well-structured service pages will improve your website authority and performance. Parallel to this, you should not forget that you are writing not only for the search engine but also for the user. Based on that you should keep it simple and relevant to their interest.

4. Wrong Navigation

Simplicity matters regarding website navigation. A complex website makes it easier for your users to get lost in it and not find what they need. Sooner or later they will leave your website, causing high bounce rates.

Solution: The best way of having well-structured website content, is by optimizing the navigation and keeping it as simple as possible. This refers to either desktop or especially mobile versions of the website, as nearly 59% of users generate organic traffic from the mobile version. 

Ignoring Technical Issues

Technical issues are another obstacle to website SEO performance until they are fixed. We can count endlessly on what types of issues can occur, however, there are serious ones that can have a huge impact on the website performance in case of ignorance.

5. Loading Speed

Users hate waiting too long and slow loading will make your users leave your website, resulting high bounce rate. There are various ways to check the loading speed starting from the manual approach and ending with tools like Search Console, GTMetrix, or Page Speed Insights.  You might be unaware, but Google has referred to site speed as a ranking factor since 2010 and has a special update in 2018. Therefore, you should claim a site speed very seriously.

Solution: The best loading speed is two seconds. The best ways to optimize your website for loading sleep are to minify your CSS, and JavaScript codes, optimize your images or implement lazy loading. Each site speed-checking tool gives the report. Consider that beforehand.

6. Website is not Mobile-Friendly

Since 2018 when Google launched the mobile-first indexing update having a non-mobile-friendly website will be a huge mistake and can be a reason for the next penalty. If you do not have made your website mobile-friendly, you are going to face drops in rankings and anything related to a bad experience in SEO. Since the majority of users surf with their mobile devices, the mobile-friendly website is the best user experience for them.

Solution: Optimize your website for mobile, and improve the dropdowns, dimensions, and other mobile-related features. Pay attention to loading speed and make your website’s user experience.

7. Wrong Redirections

Imagine the anger level of the user that clicks on the link and is redirected to another irrelevant page with other information. That’s what can the wrong redirections bring. In general, redirections are the best way to avoid 404 pages or updating outdated content. However, the process should be done correctly to not cause redirect chains. In case they are ignored, many issues will arise with varying levels of severity:

  • Loading speed issue
  • Crawling budget issue
  • Drop in rankings
  • Loss of link equity
  • Loss of users.

Solution: As a solution, you should be careful during redirecting process to place the correct URL. Also, it is recommended to follow up on the website health to fix the issue in time.

Backlink Issues

Together with the content optimization and technical parts, the backlinks have an immense impact on the website’s SEO performance. Thanks to them the website gets improvements in its rankings and gets more visibility. During all these years, Google detected a number of cheating that people did to have more backlinks. However, there are still actions that still exist and some business owners still think that may work. Below are the most common actions that everyone should avoid during link-building.

8. Unnatural Backlinks

Only inserting a link is not enough, as the backlinks should sound with the text and should be natural. Search engines crawl the pages with the links and if your unnatural backlink is detected your page will face a drop in rankings. Also, you will get less link equity, as the pages transfer the link equity thanks to the backlinks.

Solution: Get your backlinks from the relevant websites and context. In this way, your page and website will win the link equity. It is much preferable to get one natural backlink than have more than 5 unnatural ones.

9. Low-Quality Backlinks

The unnatural backlinks have less quality, too. As already mentioned above, the backlinks transfer the link equity. High-quality backlinks will transfer more value than other ones. Having this in mind, one should not have backlinks from less authoritative or spammy websites. Google updates the ranking positions and always penalizes spammy websites, removing them from the SERP. If your website has backlinks from those kinds of pages, your website also will face drops.

Solution: The best way to solve the issue is to avoid low-quality websites and get featured there. Even if your website already has low-quality backlinks you need to disavow them or pitch them and ask to remove your link.

Sum up

SEO is an inseparable part of a website’s online presence. Optimizing your website content in the right way will keep your website healthy and will increase your brand awareness. To be on the right track, you should avoid above mentioned mistakes. Having these SEO mistakes in your mind, keep your website’s performance at a high level and you will enjoy the results sooner or later.